Stránky

18. 5. 2012

SOL Synergy 5 (EN-C)

Brazilská firma SOL Paragliders ocertifikovala nové křídlo SOL Synergy 5 v kategorii EN-C.
Konkureční firmy již nám předvedly, kam se bude ubírat výkonnostní trend v kategorii EN-C. Niviuk Artic, Gradient Aspen 4, Advance Sigma 8 uvedli křídla s klouzákem někde okolo 10. Před rokem se tímto klouzákem převážně chlubila jen křídla kategorie EN-D. A s čím přišel SOL do mariáše?!

Synergy 5 překvapí štíhlostí 5,95, což je méně než u předcházejících 6,31. Další zajímavostí je již přechod na nový materiál WTX-40, takže se snížila gramáž na metr čtvereční a váha celého křídla v XLku je 6,7kg. Stále se jedná o materiál se silikonovým zátěrem. "5" je 3 lajna, ve vrchní části galerie vyvázené do D řady. Takže slovem odborným se jedná o 3 lajnový hybrid :-D.


Proti "4" ubylo špagátků, ale proti konkurenci se nešlo úplně na plech. Takže vývaz je 3A-3B-3C a stabilo k tomu. I ýkon křídla narostl. Klouzák 10,2 je úctihodný, trimová rychlost 39 km/h a speed rychlost je 55-58km/h.

Konstrukce křídla je velmi odlišná od Synergy 4. Předchozí verze byla postavena na velmi nízkém plošném zatížení, u "5" se vrátillo k standardním hodnotám. "5" verze vychází z osvědčené koncepce Tracer TR2 a zkušeností ze SOL One.

Křídlo je na trh dodáváno společností Wolf-Gear.

Žádné komentáře: